Door mijn sociale, therapeutische en medische opleidingen en mijn ruim 10 jaar werkervaring in het ziekenhuis, heb ik genoeg ervaring en kennis opgedaan over de psyche en het lichaam van de mens. 

Op de OK heb ik van dichtbij vele keizersneden gezien en op de kinderafdeling heb ik ervaren hoe groot het belang kan zijn van juiste hulp bij een wat matige of slechtere start. 

In een aantal sessies (2-5 gesprekken) kan ik je helpen in je proces. D.m.v. gesprekken en oefeningen wordt je lichaamsbesef, lichaamsbewustzijn vergroot en werken we aan de thema's zoals vertrouwen, grenzen, wensen, samen, balans en hechting. Door interventies die ik toepas zul je je lijf en je behoeften beter gaan voelen en staan we stil bij wat er leeft. Wat heb je nodig? 

FEED YOUR NEED

 

Ik werk vanuit de Rogeriaanse benadering met aandacht voor authentiek en empathisch contact als grondhouding (Carl Rogers, grondlegger humanistische psychologie). Waarin het inzicht van de persoon centraal staat (Client- centered) en vanuit empathie wordt gereflecteerd op gevoelens. Voor mij is het vanzelfsprekend dat lichaam en geest samenwerken, ik werk vanuit een holistische visie.

 

Lichaamsgerichte oefeningen

D.m.v. oefeningen ga je beter voelen wat je/je lijf nodig hebt. Je lichaamsbewustzijn wordt vergroot waardoor je andere keuzes kan gaan maken. Dit geeft je zelfinzicht en je voelt b.v. stresssignalen sneller in je lichaam. Aanraken, ademhalings- , balans- en/of ontspanningsoefeningen kunnen je helpen stress te reduceren. Hoe beter jij naar je lijf luistert en voor je lijf zorgt, hoe beter je in je vel zit. 

 

Positieve Mindset

Hoe jij je voelt, bepaalt je gedrag. De kracht van je gedachten kunnen we samen onderzoeken. Met behulp van het 5 G model (gebeurtenis - gedachte - gevoel - gedrag - gevolg) krijg je meer inzicht in je eigen gedachten. Hoe reageer jij op gebeurtenissen? Wat is je mindset? Heb je helpende of niet helpende gedachten?

Houd jij zelf de regie? En welke betekenis geef je eraan?

 

 

Window of Tolerence

Dit is de zone (het raampje) waarbinnen iemand stress goed aan kan. In sommige periodes kun je minder stress aan. Hoe blijf je binnen je raampje? Wat ruimen we op om je raampje groter te maken?  Welk gedrag kan ik veranderen?

 

 

 

Hechtingbouwstenen

Als psychomotorisch kindertherapeut ben ik opgeleid  met de hechtingsbouwstenen (T. Bakker). Als er in de basisveiligheid (bouwsteen 1) van een baby (0-3 maanden) iets gebeurd, heeft dit invloed op de verdere ontwikkelingen van een kind zoals het zelfvertrouwen, emotieregulatie en gedrag. Iedereen doorloopt deze bouwstenen in meer of mindere mate. Als er in deze periode life events voorkomen kan dit mogelijk een veilige hechting tussen moeder en kind in de weg staan. Welke houding kun jij nemen als ouder? En hoe zit het met je eigen bouwstenen? Wat heb jij gemist of nodig? Ik help je erbij. 

Co-regulatie

Co-regulatie is het proces waarbij een ander helpt om het zenuwstel te reguleren (en dus emoties).  Zoals bijvoorbeeld een opvoeder bij een kind. Met behulp van een ander reguleer  je je gevoel en emoties zodat je je weer comfortabel voelt. Ook volwassenen hebben dat soms nodig. Je kunt jezelf helpen reguleren door zelf rustig en kalm te zijn. Neurologisch gezien kunnen baby's en jonge kinderen dit niet.

 

Trauma (Polyvagaal theorie)

Trauma wil zeggen dat het zenuwstel een gebeurtenis niet heeft verwerkt. Dit kan zijn opgeslagen in ons onbewuste geheugen. Ons autonome zenuwstelsel bestaat uit sympathisch en parasympatisch zenuwstelsel en een belangrijke functie hiervan is het waarborgen van veiligheid. We kunnen oefenen om de signalen van je zenuwstelsel te herkennen. De oefeningen zijn gericht op het parasympatisch zenuwstelsel i.p.v. sympathisch zenuwstelsel welke aanstaat bij stress. Je hebt vast wel eens gehoord van vechten - vluchten - bevriezen. 

 

Transgenerationeel overdracht

Ik kan je hulp bieden om de vicieuze cirkel van o.a. een transgenerationeel overdracht of trauma te doorbreken. Transgenerationeel overdracht wil zeggen dat b.v. stress, pijn en angst generatie op generatie kan worden doorgegeven zonder daar bewust van te zijn.